Pia ja Roger
| Pian blogi

Lomaltapaluu

Meillä oli koulussa eräs opettaja, joka kerran syvän huokauksen saattelemana totesi: ”Kun kaiken, minkä joskus on oppinut, on unohtanut, jää jäljelle yleissivistys”. Hän taisi myös jatkaa, että silloisessa luokassamme tuon sivistyksen lajin taso oli merkittävä.

Tänään tuo sanonta tuli mieleeni, kun palasin lähes parin kuukauden tauon jälkeen tenniskentälle valmentajani kanssa. Jäljellä ei kuitenkaan ollut yleissivistys, vaan kentällä oli kuultavissa puuskutusta, ähellystä ja painokelvottomia sanoja. (Tarkennuksena: minä puuskutin ja ähelsin, ei valmentaja.) Se oli se rytmi, mikä oli hukassa, kuulemma.  Ensimmäiset lyönnit olivat niin huonoja, että oli vaikea uskoa, että ylipäänsä olin koskaan tennistä pelannut. En osannut arvioida etäisyyksiä ja olin lähes poikkeuksetta aivan liian lähellä palloa.

Mitä punaisemmaksi kasvoni ja hikisemmäksi paitani muuttuivat, sitä kohtuullisemmin lyönnit alkoivat kulkea. Toistoja, toistoja, toistoja – riittävän monta kertaa kun yritti, alkoi vanhat opit vähitellen muistua mieleen. Tukijalka löytyi, mutta kämmenen lenkki oli vielä hukassa. Ehkä sekin löytyy jo seuraavissa treeneissä?

Jännä juttu, kuinka toiset asiat sujuivat hienosti – vähän kuin pyörällä ajaminen, jossa pitkäkään tauko ei haittaa – ja toiset asiat tuntuivat todella haastavilta. Lento- ja iskulyönnit onnistuivat nyt ihan kuten keväälläkin, mutta erityisesti kämmenlyönti ja syöttö olivat ottaneet vähän pidemmän loman.  Positiivisesti kun ajattelee, niin ei tule tylsää valmentajalle eikä itselle, kun samat asiat voi käydä läpi uudestaan ja uudestaan… ja uudestaan!

Kesäloma kului ilman tennistä – tai ainakin ilman, että itse juuri pelailin.  Korjailin tennispuutetta seuraamalla pelejä televisiosta ja kuluttamalla sadepäiviä tennistarvikkeita myyvien nettikauppojen alennusmyynneissä.  Nyt, kun mökkeilyt on mökkeilty ja kesäreissut ovat tallentuneet muistoina mielen sopukoihin, voin sanoa, että parasta lomakauden loppumisessa on tenniskauden alkaminen. Valmennusryhmät starttaavat pian ja tenniskaveritkin ovat taas kaupungissa niin, että peliseuraa on tarjolla.

Vauhti • Hauskuus • Oppiminen