Pia ja Roger
| Pian blogi

Oppimista

Innostukseni tennikseen ei varmasti ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Vaikka blogissani aina välillä kirjoitan haasteista ja epäonnistumisistakin, on suunta ylöspäin (vaikka aika pienellä kulmakertoimella toisinaan) ja oppimista tapahtuu.

Kun harjoittelee paljon, voi kehitystä toisinaan olla vaikea havaita. Kuten monesti on todettu, on päivien välillä hurjasti eroa: toisinaan ei onnistu mikään ja toisinaan karvapallo tottelee paljon paremmin.

Treenaamiseni aivan alkutaipaleella valmentajani ehdotti, että kuvaisimme lyöntejäni videolle. Kerran jo melkein suostuin, mutta kamera ei suostunutkaan toimimaan. Ajatus itsensä katsomisesta videolta oli kuitenkin niin pelottava, että en jaksanut nähdä kovasti vaivaa kameran korjaamisen eteen.

En tiedä, jos video olisi kuvattu, miltä se nyt näyttäisi. Välilä tuntuu, että en ole oppinut juuri mitään. Mutta viime viikkoina olen käynyt treenaamassa muutamissa ryhmissä, jossa pelaajilla on takanaan merkittävästi vähemmän treenitunteja kuin minulla – ja kyllä! voin huomata, että osaan jotain.  Se on hieno tunne.

Jos jokaisen syöttöharjoituksen yhteydessä olisi merkattu kenttään se kohta, johon pallo osuu, olisi merkkejä koko ajan enemmän ja enemmän syöttöruudussa – tai no, ainakin lähempänä syöttöruudun rajoja.

Oppimiseen kuuluu aina myös oman osaamisen kriittisempi arviointi. Nelivuotias tyttäreni osaa mielestään kutakuinkin kaiken. Olen melko varma, että iän karttuessa hän huomaa, kuinka paljon opittavaa on ja kuinka rajalliset voi ihmisen taidot monessa olla. Vähän sama juttu on myös tenniksessä: juuri, kun peruslyönnit alkavat olla edes vähän hallinnassa, tulee jotain uutta. Tulee uusia tapoja lyödä, treenien vauhti kovenee ja aletaan toimia enemmän ja enemmän sääntöjen puitteissa.

Treenaaminen on tottakai se kaikkein tärkein juttu, mutta välillä on ihan hauska mennä jahtaamaan palloa eritasoisten vastustajien kanssa. Uskon, että jokaiselta pelaajalta, valmentajalta ja ryhmältä voi aina oppia jotain jos vain pitää silmänsä auki ja jaksaa tehdä paljon töitä.

Vauhti • Hauskuus • Oppiminen