Pia ja Roger
| Pian blogi

Pää.

Tenniksen pelaaminen ja pään sisällä tapahtuvat asiat ovat hyvin tiukassa liitossa keskenään. Tämä ei varmasti tule varsinaisena uutisena kenellekään, joka on treenannut vähänkin enemmän, mutta itse olen saanut yllättyä – sekä hyvällä että ei niin hyvällä tavalla – siitä, kuinka mielen ja karvapallon välillä on tiukka yhteys.

Viime kerralla menin treeneihin ukkospilvi pääni päällä, ajatukset velloivat pään sisällä ja kaikki tuntui vähän hankalalta. Puhelimen jatkuva piippaus kävi hermoon ja väsytti. Elämäni yrittäjänä, kolmen lapsen äitinä ja omaishoitajana on välillä kaikkea muuta kuin seesteistä ja rauhallista.

Kuin ihmeen kaupalla säiden herra oli puolellani ja treenit voitiin pitää ulkona. Alkuun pallottelua, sitten kaikkien lyöntien harjoittelua. Sitä mukaa, kun puna poskilleni alkoi nousta, alkoi arkielämän ärsyttävyydet kaikota mielestäni. Jotkut saavuttavat mielenrauhaa joogaamalla tai meditoimalla, mutta lukuisista yrityksistäni huolimatta minä ja mindfullness-harjoitukset emme ole sopineet yhteen.

Sen sijaan tennis tuntuu tarjoavan niin paljon haasteita ja tsemppiä, että kentällä pystyn hetkeksi päästämään irti kaikesta muusta. Nythän vasta opettelen koordinaatiota ja lyöntien perusteita – voin vain kuvitella, kuinka hyvin tämä toimiikaan silloin, kun pelataan ”ihan oikeasti”.

Treenit vaatii keskittymistä. Jos ajatukseni lipsuu hetkeksikin muualle, en osu palloon. Jos jään ihmettelemään kentänlaidan tapahtumia, sinkoilevat syötöt ihan minne sattuu. Tästä pitäisi ottaa oppia muuallekin: kun teet jotain, tee se kunnolla – useampaa asiaa on vaikea suorittaa yhtä aikaa hyvin.

Kun pallo lensi naapurikentälle (vieläkään ei kenttien väliset aidat ole minua varten tarpeeksi korkeita!) ja olisin halunnut työntää pääni varustekassiin loppupäiväksi, huutaa valmentaja tiukasti, että mennyt on mennyttä, vain seuraavaan lyöntiin voi enää vaikuttaa. Tässä siis on toinen erinomainen oppi sekä tennikseen että elämään tenniskenttien ulkopuolella: menneitä ei kannata murehtia, vaan tärkeintä on keskittyä tähän hetkeen!

 

Vauhti • Hauskuus • Oppiminen