Pia ja Roger
| Pian blogi

Pieniä onnistumisia

En ole nopea oppimaan, en ainakaan tennistä.  Mitä tulee lukemiseen tai töihin liittyviin asioihin, pidän itseäni nopeana ja ketteränä, mutta samat sanat eivät valitettavasti taida kuvata minua tenniskentällä.

Töissä on helppo asettaa tavoitteita: tässä kuussa myyntiä on oltava enemmän kuin viime kuussa, projekti on saatava päätökseen tai rahoitus hankkeeseen löydyttävä. Tenniksessä tavoitteiden asettaminen ei aina ole yhtä helppoa, varsinkaan kun ei (vielä!) pelaa kilpatasolla. Toisaalta tänään onnistunut kämmenlyönti voi yhdessä yössä muuttua ihan täydeksi räpiköinniksi.

Kun aloitin pelaamaan, ehdotti valmentajani lyöntieni videoimista. Kerran jo melkein myönnyin, mutta videokamera oli puolellani eikä suostunutkaan toimimaan. Homma jäi sikseen.  Eilen kuitenkin mietin, että ehkä videoiden katselu nyt olisi voinut tehdä itsetunnolle hyvää: jotain on reilun vuoden aikana sentään opittu – toivottavasti.

Juttelin tenniksestä ihanan kosmetologini kanssa. Hän on myös hurahtanut tennikseen, eikä me paljon muusta enää puhutakaan. Kun kohtaamme, on ensimmäinen kysymys aina: ”No, mitenkäs sun tennis menee?” Eilen hän kertoi minulle, että hän on viimein ymmärtänyt, mikä tenniksessä viehättää niin kovasti. Olin pelkkänä korvana – tämä vastaus oli pakko kuunnella tarkkaan!

Hän kertoi, että hän – kuten niin moni muukin meistä naisista – on varsinainen suorittaja: itseään pitäisi aina piiskata parempiin suorituksiin, tekemään asioita enemmän ja paremmin. Harvoin tulee vastaan hetkeä, jolloin voi tietää tehneensä riittävän hyvin.  Tennis tarjoaa tällaisia mahdollisuuksia, ja hän kertoi näin: ”Kun tenniskentällä voitan pisteen, tiedän, että olen tehnyt riittävän hyvin. Voitettu piste kertoo, että minun ei tarvinnut tehdä yhtään enempää”.

Mielestäni ajatus on hieno. Yritän pitää tämän mielessä – ei koko elefanttia tarvitse haukata kerralla, mutta pitäisi muistaa iloita jokaisesta pienestä onnistumisesta.  Tänä vuonna aion haastaa itseni tekemään parhaani jokaisissa treeneissä ja jokaisella lyönnillä. Yritän myös olla vertaamatta itseäni muihin. Tenniksessä onnistuminen on monen asian summa, ja tärkeintä on se, että voittaa itsensä ja kehittyy omaan tahtiinsa.

Hyvää tennisvuotta kaikille!

Vauhti • Hauskuus • Oppiminen