Pitkä ja hieno matka kuljettu yhdessä

Muistan vielä hyvin sen lauantain 2000 -luvun alkupuolella, kun Tommi ja pari hänen kaveriaan tulivat ensimmäistä kertaa tennistunnille. Olin uuden asian äärellä ja mietin, että mitäköhän tästä tulee. Viikot vierivät ja pikkuhiljaa opin ymmärtämään, että kehitysvammaiset urheilijat ovat ihan samanlaisia kuin me ”tavikset”. Kaikilla meillä on omat heikkoutemme ja vahvuutemme.

Alussa ryhmän vahvuus oli 3 poikaa ja harjoittelimme tunnin viikossa lauantaisin. Vähitellen ryhmämme hioutui yhteen ja tenniskin lähti kehittymään. Ryhmän koko kasvoi kuuteen pelaajaan ja saimme myös naisvoimaa mukaan. 4 vuotta sitten aloitimme projektin Special Olympics world games 2019. Vuonna 2015 tennis oli ensimmäisen kerran olympialajina Los Angelesissa ja olin yhteydessä Suomen Vammaisurheiluun tiedustellen mahdollisuutta saada osallistua VAUn toimintaan. Meidät toivotettiin sydämellisesti tervetulleiksi ja näin meistä tuli osa Special Olympics -perhettä.

Special Olympics on kehitysvammaisten urheilun kansainvälinen järjestö, joka liikuttaa yli 5,1 miljoonaa urheilijaa yli 170 maassa ympäri maailman. Presidentti John F. Kennedyn siskon Eunice Kennedy Shriverin vuonna 1968 Yhdysvalloissa perustama Special Olympics -liike on enemmän kuin pelkkä urheilujärjestö. Special Olympics on vuosien saatossa muuttanut maailmaa suvaitsevammaksi paikaksi ja tehnyt vahvaa työtä kehitysvammaisten henkilöiden aseman eteen etenkin köyhimmissä maailman kolkissa

Maailman kisat 2019 siintivät alussa siis jossain kaukana horisontissa. Ensimmäisellä viikonloppuleirillä Pajulahdessa lokakuussa 2015 sain tutustua urheilijoihin lähemmin ja tajusin, kuinka hienojen ihmisten kanssa saan työskennellä. Matkalla Abu Dhabiin on tietysti ollut pieniä murheitakin, mutta älyttömän paljon enemmän iloa ja naurua. Joulukuussa 2017 jännitimme yhdessä ryhmän kanssa, koska silloin julkaistiin maapaikat, emmekä tienneet saako Suomi yhtään paikkaa tenniksessä. Saimme lopulta 2 paikkaa; yhden nais- ja yhden miespaikan.

Ryhmäni koko oli silloin kasvanut jo 8 pelaajaan ja minulla oli vaikea ja haastava tilanne joutuessani tekemään päätöksen siitä, ketkä pelaajat pääsevät Abu Dhabiin. Toukokuussa 2018 julkaistiin lähtijät ja Suomea edustavat siis Sanna Sepponen ja Tommi Tyynilä. Niin kuin elämässä, matka on tärkeämpi kuin määränpää ja sitä mielenkiintoista matkaa olen näiden ”Spessujen” kanssa tekemässä. Abu Dhabi on ryhmämme elämässä vain välietappi. Koko ryhmä on erittäin sitoutunut harrastukseensa ja uskon, että tenniksestä on tullut heille kaikille koko elämän jatkuva harrastus.

Ihmisenä ja valmentajana olen kehittynyt näiden vuosien aikana todella paljon ja olen oppinut huomaamaan meissä kaikissa olevat haasteet ja mahdollisuudet. Kuulumme kaikki samaan suureen tennisperheeseen! Lähdemme kohti Abu Dhabia 8. maaliskuuta ja kisat alkavat siellä 11. maaliskuuta ja pidän teidät kaikki ajan tasalla tapahtumista. Kisat ovat todella suuret, urheilijoita on noin 7.700 ja yhteensä 130 maata on edustettuna.

Tennisterveisin,
Roger

Lue myös nämä