Samun mietteitä junioritenniksestä

Hei kaikki,

viimekertaisessa junioritennistämme koskevassa blogissani kerroin, mitä olen tenniksen parissa tehnyt asuessani 7 vuotta Luxembourgissa ja työskenneltyäni siellä pääosin nimenomaan juniorityötä kehittäen. Nyt olen asunut ja työskennellyt Suomessa tasan kaksi vuotta ja haluaisinkin jakaa ajatuksiani TennisHedmanin juniorityöstä ja yleisesti junioritenniksestä Suomessa.

Päävastuunani TennisHedmanilla on juniorityö ja sen kehittäminen. Seitsemän vuoden ajan ulkomailla asuessani autoin keskikokoisia tenniskouluja kasvattamaan juniorimääriä, parantamaan tai luomaan toimivia valmennusohjelmia, saamaan vanhempia syvemmin mukaan lasten harrastuksiin ja ennen kaikkea kehittämään valmentajien ammattitaitoa. Olin onnekas päästessäni työskentelemään suurten kansanvälisten organisaatioiden kanssa ja jakamaan osaamista ja ajatuksia maailman huippuvalmentajien kanssa. Kun kaksi vuotta sitten tein päätöksen muuttaa takaisin Suomeen olin erittäin innoissani siitä, että pääsin tuomaan osaamistani nimenomaan TennisHedmanille, jossa minunkin valmennusurani aikoinaan alkoi.

Näiden kahden vuoden aikana olemme panostaneet paljon valmentajakoulutukseen ja juniorivalmennukseen ja se näkyykin kentällä. Tunnistat valmentajamme siisteistä Wilsonin peliasuista, hyvästä energiasta ja positiivisesta kehonkielestä. Valmentajamme ovat erittäin aktiivisia kentällä ja näet heidät usein auttamassa ja opastamassa junioreita siinä, miten lyöntien tulisi mennä😊. Yksi vahvuuksistamme on, että otamme jokaisen juniorin tarpeet vakavasti ja tarjoamme ammattivalmennusta, pelaa juniori sitten kerran viikossa harrastusmielessä tai tähtää aina kilpatennikseen asti. Valmentajien valmennustason nousun lisäksi olemme saaneet entisestään selkeyttä junioripolkuumme ja eri ikäryhmien valmennusohjelmiin.  Junioripolustamme voit lukea lisää nettisivuiltamme.

Hieno asia junioritenniksessä on, että pallot ovat kehittyneet niin, että pienimmätkin pelaajat saavat pallon elämään ja lisäksi pienempi kenttä ja miniverkot helpottavat peliä. Näin saamme uudet lajin pariin tulevat ja kaikkein nuorimmatkin pelaajat innostumaan tenniksestä heti alusta lähtien. Tultuani takaisin Suomeen oli ilo huomata, että tenniksen suosio oli kasvanut ja juniorityöhön panostetaan Suomessa entistä enemmän.

Meillä TennisHedmanilla pelaa n. 200 junioria ikäryhmissä 4-17 v. Suurin osa harjoittelee meillä muiden harrastustensa ohella 1-2 kertaa viikossa, mutta myös Hedman Team on kerännyt ison joukon junioreita treenaamaan jopa 3-4 kertaa viikossa. Hedman Team on niin sanottu ”esikilparyhmä ” eli ne juniorit, jotka haluavat tenniksestä itselleen ykköslajin, voivat treenata tavoitteellisemmin ja voivat halutessaan pelata myös kisoja ja otteluita. Jokaiselle juniorille löytyy varmasti omiin tarpeisiinsa sopiva ryhmä riippuen siitä, mikä oma tavoite on.

Syksyllä valmentajatiimiimme liittyi Dominic Modise Amerikan maalta. Dominic on valmentanut muun muassa Nick Bollitierin akatemiassa ja toiminut useita vuosia huippu College tennis -joukkueiden päävalmentajana. Dominic on erittäin kova vahvistus jo ennestään vahvaan valmentajatiimiimme. Dominicilla ja minulla on samankaltainen historia tenniksessä ja olemme molemmat intohimoisia kehittämään junioritennistä. Onkin hienoa saada hänet mukaan vierelleni tuomaan uusia ideoita juniorityöhömme.

Kesäkuun leirit on saatu päätökseen ja kolmen viikon leirien aikana treeneissä kävi yli sata pelaajaa. Junioreita tuli myös paljon muista seuroista ja myös pidempien ajomatkojen päästä. Oli kiva saada junioreilta ja vanhemmilta palautetta, että treenit ovat niin korkeatasoisia ettei pieni ekstra – ajomatkakaan ollut esteenä.

Nyt on aika hengähtää muutama viikko – niin valmentajien kuin pelaajienkin. Toivotan kaikille oikein mukavaa ja aurinkoista kesää ja toivottavasti kentillä nähdään! Elokuussa starttaa uusi kausi ja mukaan pelaamaan voi ilmoittautua suoraan minulle tai lisää tietoa voi etsiä nettisivuiltamme.

Terveisin,
Samu Hartikainen
Juniori- ja valmennusvastaava

Lue myös nämä