Tennispallon elämä

Edellisestä blogikirjoituksestamme, joka koski lauantaipäivää Talissa inspiroiduin kirjoittamaan hiukan tennispallon elämästä: se on kovaa eikä ole kovin pitkä.

Tennispallo painaa 56 -59,4 grammaa ja on halkaisijaltaan 6.7 cm. Palloja on kahdenlaisia, paineellisia (normaali) ja paineettomia, jotka ovat hiukan pitkäikäisempiä. Palloa lyödään kaksinpelissä 200 – 800 kertaa tunnissa riippuen pelaajien tasosta. Nelinpelissä lyöntimäärät putoavat 150 -400 kertaan tunnissa. Kovinta kyytiä karvapallo on saanut Sam Grothin mailasta (syöttö) 263 km tunnissa. Kovimmat peruslyönnit lähtevät 165 -184 km/h. Kun palloa lyödään kovaa, pitää siinä olla myös yläkierrettä, jotta pallo saadaan alas ennen takarajaa. Kovimmat yläkierteet lyö Rafael Nadal 3.800 – 4.300 kierrosta minuutissa. Esimerkiksi Federerillä on lyönneissään keskimäärin 2.700 kierrosta minuutissa. Mittasimme  eräällä tunnillamme klubipelaajien kierroslukuja ja ne pyörivät siellä 600 -1600 välillä, joten pallo on todella kovilla. Ammattilaiskisoissa pallot vaihdetaan 7 ja 9 pelin (gamen) välein.

Sitten tulee kysymys: mikä on pallon elinkaari tämän tapaisessa höykytyksessä? Klubipelaajien tahdissa se on n. 30 min. ja ammattilaisilla n. 5 -10 min. eli huomattavasti lyhyempi kuin sudenkorennolla. Meillä TennisHedmanilla pallokoriin mahtuu 75 palloa ja se kestää toiminnassamme n. 9 päivää.

Sitten kysymykseen: Montako palloa TennisHedmanilla kuluu vuodessa? N. 13.000 kpl, joista n. 6.500 palloa häviää mm. kenttien pressuihin ja n. 6.500 palloa annamme eteenpäin kouluihin, lastentarhoihin, hyväntekeväisyyteen ja tietenkin koiranomistajille. Ylimääräiset joudumme ikävä kyllä heittämään roskiin, koska minkäänlaista virallista kierrätystä palloille ei ole olemassa. Joten mikäli haluatte loppuun lyötyjä palloja, otattehan meihin yhteyttä.

Hyviä pelihetkiä tennispallon kanssa!

Terveisin,
Mika

Tennispallon elinkaari

 

Lue myös nämä