Pia ja Roger
| Pian blogi

Tennistä erityisen hyvällä fiiliksellä

Blogin ollessa tauolla julkaisemme artikkelin Special Olympics -tiimistä. 

Kolme nuorta tenniksenpelaajaa seisovat jonossa ja odottavat vuoroaan. Valmentaja syöttää pallon: tehtävänä on lyödä yksi rysty- ja yksi kämmenlyönti ja palata jonon hännille. Ensimmäisenä vuorossa on Emma Palomäki. Kämmenlyönti onnistuu erinomaisesti ja sitä seuraa rysty, joka sekin sujuu mallikkaasti.Näyttökuva 2015-12-16 kello 16.25.11
Kyseessä on Talissa treenaava kehitysvammaisten nuorten aikuisten tennisryhmä. He ovat pelanneet yhdessä jo yli kuusi vuotta valmentaja Roger Nybergin johdolla. Ryhmän jäsenistä Sami-Matias Siiskonen ja Tommi Tyynilä ovat olleet mukana alusta lähtien – nuorten miesten tennisharrastus on kuitenkin alkanut jo paljon ennen ryhmän perustamista.  

Tommi on pelaajista kokenein,  hänellä pelivuosia  on jo yli 15. Tommi kertoo, että hänen vahvuutensa on kämmenlyönti, ja että
syöttö tuottaa eniten hankaluuksia: “
pallon nostaminen suoraan on välillä tNäyttökuva 2015-12-18 kello 9.59.17osi vaikeaa”.  Valmentaja, Roger, on Tommin mielestä taitava tenniksenpelaaja, mutta välillä aika kova komentelemaan.

Myös Sanna Sepponen on pelannut tennistä pitkään, ja hänellä on kokemusta muustakin kilpaurheilusta. Sanna on kilpaillut Special Olympics -tasolla menestyksekkäästi: hän sai pujottelussa kultaa ja suurpujottelussa pronssia Naganon Special Olympics-kisoissa vuonna 2005. Monipuolinen olympiaurheilija sai kaulaansa mitaleita myös Etelä-Korean kisoista vuonna 2013.

Emma kertoo, että hänen mielestään tenniksessä parasta on ryhmä ja yhdessä tekeminen,  ja vaikeinta puolestaan on muistaa mailan oikeaoppinen liikerata niin, että pallo osuu mailaan oikeassa kohdassa. Emman mielestä Roger on ihan loistava valmentaja – ja samaa vakuuttaa myös Sami-Matias, joka myös hehkuttaa, että valmennusleiri Pajulahdessa on ollut hänen tennisuransa paras kokemus. “Meillä oli todella hauskaa, mutta kun sunnuntai-iltana tulin kotiin en voinut tehdä muuta, kuin kaatua umpiväsyneenä sänkyyn”.Emman tyylinäyte

Pajulahdessa ryhmä vietti Special Olympics -valmennusviikonlopun: perjantaina valmentajia koulutettiin ja sen jälkeen oppeja päästiin soveltamaan heti käytäntöön oman ryhmän kanssa.  

Special Olympicsin ajatus on järjestää urheilutoimintaa ja -kilpailuja yleisesti tunnustetuissa urheilulajeissa lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma, antaen heille mahdollisuuden jatkuvaan harjoitteluun, fyysiseen kehittymiseen sekä urheilun ilon kokemiseen. Tennis valittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukaan Special Olympics -lajeihin, ja Talissa treenaava ryhmä otti heti haasteen vastaan: tavoite on kirkkaana kaikkien mielissä: seuraavissa olympialaisissa ollaan mukana!


Roger Nyberg on valmentanut ryhmää sen alusta lähtien: pelaajat löysivät lajin pariin vanhempiensa kautta. Nyberg kertoo, että hän on opetellut kehitysvammaistenvalmentamista yhdessä ryhmän kanssa. “Ryhmässä on hyvä fiilis, ja valmentajan työtä helpottaa se, että palaute on aina välitöntä: jos joku ei miellytä, se kerrotaan kyllä. Epäonnistumisia mökötetään ja onnistumisia tuuletetaan täysillä”.

Kokenut valmentaja iloitsee myös siitä tsemppauksesta ja toisten kannustamisesta, mitä kaikkien SIMG_2148pecial Olympics -urheilijoiden kesken on.  Hän vakuuttaa, että jokaisella tenniksenpelaajalla olisi opittavaa kehitysvammaisten ryhmästä: “tosissaankin treenatessa pilke silmäkulmassa tuo hyvää mieltä ja pieniä epäonnistumisia ei pitäisi ottaa niin vakavasti”.

Palataan hetkeksi vielä kentälle: “Malta, malta – hyvin menee!” Kannustukset raikuvat ja pelaajat tuulettavat onnistuneita lyöntejään. Emmalta menee yksi helppo kämmenlyönti ohi, ja hän menee kentän reunalle harmittelemaan. Pahaa mieltä ei kestä kuitenkaan kauaa, sillä Sami-Matias menee halaamaan häntä: “ei se mitään, musta sä pelaat tosi hyvin, tule takaisin kentälle!”.  

Hetken päästä tuuletukset saavat seurakseen iloisia kiljahduksia: “jes, nyt meni hyvin!” Parhaat tuuletukset kun tulee ehdottomasti siitä, kun joku pelaajista osuu -pallolla valmentajaan.

12186430_10154280596519908_2454581481402984183_o***

Special Olympics Finland on osa kansainvälistä Special Olympics -järjestöä, joka organisoi ympärivuotista urheilutoimintaa kehitysvammaisille henkilöille. Suomessa toiminnasta vastaa Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, jonka yhteydessä Special Olympics Finland toimii.

Lisätietoja: www.specialolympics.org ja www.tennishedman.fi

Teksti ja kuvat: Pia Lemmetty, pia.lemmetty@mamwork.fi

Vauhti • Hauskuus • Oppiminen