Pia ja Roger
| Pian blogi

Virallisena valvojana

Viikonloppuna Talin Tenniskeskuksessa oli OTC:n järjestämä tennisturnaus. Lupauduin lauantai-iltapäiväksi kilpailun viralliseksi valvojaksi. Ainoa mieleeni tullut virallinen valvoja oli legendaarinen Aulis Gerlander. Lotto on aika kaukana tenniksestä, joten totta puhuen minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä minun pitäisi tehdä.

Turnauksessa oli kaikkiaan 170 osallistujaa ja pelejä pelattiin yhteensä 130.  Taustatyö oli tehty mallikkaasti, sillä kaikki tuntui sujuvan, kuten pitikin.  Kilpailunjohtaja Artturi oli tehnyt hienon nettipohjaisen kilpailujärjestelmän, jonka avulla ajantasainen tieto kenttien tilanteista ja tuloksista oli kaikkien saatavilla näyttöruutujen kautta. Kilpailunjohtaja Artturi. Kuva Salla Huttunen.

Tunsin monia kilpailuun osallistuvia, ja jo perjantaina kiinnostuneena kuikuilin Facebookista tuttujen päivityksiä tuloksista ja pelifiiliksistä. Lauantaina pelattiin semifinaaleja ja huomasin, kuinka koukuttavaa pelien katsominen oli. Aika hurahti kuin siivillä, kun katselin taitavia pelaajia ja haaveilin, että jonain päivänä itsekin olisin mukana kisaamassa.

Mutta sitten ne aulisgerlander-hommat. Vuoroni alkoi kolmelta ja olin hyvissä ajoin paikalla.  Kilpailunjohtaja kysyi, osaisinko käydä kentillä katsomassa, mikä tilanne missäkin oli ja kuinka kauan suunnilleen kestäisi siihen, että kenttä vapautuu seuraaville pelaajille.  Katseestani paistoi ilmeisesti niin suuri epätietoisuus, että sain tehtäväkseni istua pöydän takana ja käyttää maksupäätettä osallistumismaksujen vastaanottamiseen.

Kisatoimistossa ei ollut varsinaisesti ruuhkaa, joten ehdimme jutella kaikenlaista.  Näin, kuinka kilpailunjohtaja syötti tuloksia Tennisässään, ja erehdyin kysymään pelaajien luokituksesta. Ajattelin, että homma on selkeä ja esim. golfin tasoitukseen verrattava juttu, mutta ei sentään.  Pisteytysohjeita aikani tankattuani päätin, että opettelen ensin tenniksen säännöt ja sitten vasta paneudun tähän pistehommaan.  Aika hankalaltahan tämä kuulostaa: Esim 2 voitto-ottelua pelanneen pisteet lasketaan: Keskiarvo = (ott 1 + ott 2 + 3xtaso) / 5”

Aikaa jäi myös muutaman pelaajan kanssa juttelemiseen ja sain vahvistusta ajatukselleni, että tennis todella vie mukanaan. Turnaukseen oli tullut pelaajia aina Rovaniemeltä saakka. Pelaajista näki, että he nauttivat kilpailemisesta.  Kisajärjestelyt saivat paljon kiitosta, ja oli hienoa – ja opettavaista – olla mukana, vaikka oma roolini ei vielä suuren suuri ollutkaan. Olen tehnyt monenlaista vapaaehtoistyötä elämäni aikana ja uskon, että teen jatkossa paljon juttuja myös tennikseen liittyen. Näissäkin kisoissa kaikki tapahtui vapaaehtoisvoimin, ja uskon että kaikki jotka vapaaehtoistyötä tekevät saavat siitä korvauksena jotain paljon rahaa arvokkaampaa: ystäviä ja hyvää fiilistä. Ja jonain päivänä –  tämä on lupaus – olen itsekin mukana kisaamassa pisteistä!

Vauhti • Hauskuus • Oppiminen