Lauantai on viikon vilkkain päivä TennisHedmanilla – Talin Tenniskeskuksen kentät täyttyvät eri-ikäisistä ja -tasoisista pelaajista. Kaikki tuntuu sujuvan lähes automaattisesti: pelaajat ovat oikeilla kentillä oikeaan aikaan, tutun valmentajan opissa. Taustalla on kuitenkin paljon viestittelyä, suunnittelua ja järjestelyä. Pelaajilla on vakiryhmänsä, mutta poissaolojen ja vuoronpaikkauksen jälkeen tilanne elää ja Roger päivittää listat, joista käy ilmi jokainen pelaaja, kenttä ja valmentaja. Kaikki on valmiina aamulla, kun tunnit starttaavat.
Valmentajat saapuvat TennisHedmanin toimistolle, vaihtavat vaatteensa ja pikaiset kuulumiset tuttujen kanssa. Jokainen nappaa olalleen pallokorin ja suuntaa kentälle. Pallokorien pallot on vaihdettava säännöllisesti: treenikäytössä yhden pallokorin elinikä on vain yhdeksän päivää.
Uudella puolella on lauantaisin tarjolla kahvia ja Sanna kertoo, mille kentälle enenkin on mentävä. Superminijuniorit treenaavat kentällä nro 14, johon vanhemmilla on hyvä näköyhteys. Tosin, ylätasanteella kannattaa olla aina varuillaan, pehmeitä palloja lentää yllättävän korkealle… Superminitreeneissä on aina monta valmentajaa ja jokainen lapsi saa tasolleen sopivaa ohjausta. Taina on pienimpien pelaajien vastuuvalmentaja, ja hän saa paljon kiitosta työstään. ”Tainalla on tilanne aina hienosti hallinnassa ja hän pitää huolen, että kaikki osallistuvat” hehkuttaa eräs isä katsomon puolelta.
Superminijunioreiden vieressä treenaa joukko kokeneita pelaajia, jotka ovat käyneet TennisHedmanin treeneissä jo pitkään ja joiden peli näyttää kulkevan erinomaisesti. Pallo saa kyytiä kokeneiden pelaajien mailoista valmentajien kannustaessa ja ohjatessa. Ryhmää valmentava Henry kertoo: ”Mielestäni on hienoa huomata, kuinka pelaajat kehittyvät. Monet pelaajat ovat kanssani nyt toista kautta, ja huomaan, kuinka sekä peruslyönnit että pelitaktiikka ovat kehittyneet huimasti”. Henry jatkaa: ”Olen huomannut, että myös kokeneille pelaajille palautteen antaminen on tärkeää. Huomiot oppimisesta lisäävät heidän motivaatiotaan. Pelaajille on myös todella tärkeää, että valmentajana olen täysillä läsnä jokaisessa hetkessä”.
”Nämä kokeneet ja motivoituneet ryhmät ovat valmentajalle mukavia haasteita: treenien pitää olla joka kerta erilaisia ja treenimuotoja on muunneltava viikosta toiseen, jotta tempo ja mielenkiinto säilyvät”.
Lauantai on monen perheen yhteinen tennispäivä. Samanaikaiset juniori- ja aikuisvalmennukset mahdollistavat koko perheen yhtäaikaisen harrastamisen. Löytösen perheessä tennistä pelaavat kaikki. Nelihenkisen perheen innostus lähti äidin tennisharrastuksesta. ”Tyttäremme kysyi kerran, miksei hänkin pääsisi mukaan” kertoo perheen äiti, Sanna ja jatkaa: ”Lauantaille löytyi superminijunioritunti samaan aikaan, kuin minä ja mieheni kävimme pelaamassa, niin koko perheen yhteinen harrastus oli helppo toteuttaa.” Sanna kertoo myös, että lasten innostusta lajiin lisäsi se, että tunnilla oli jo entuudestaan tuttuja kavereita. Kiireistä lapsiperhearkea elävän perheen aikataulut saattavat muuttua joskus nopeastikin, ja TennisHedmanin vuoronpaikkausjärjestelmä on tuonut lisää joustavuutta, kun pelivuoroja on mahdollista siirtää ja korvata. Sanna on saanut todellisen kipinän tennikseen ja hän sanookin, että tennis on tuonut elämään paljon hyvää: ”omaa aikaa, perheen yhteistä aikaa ja uusia ystäviä”. Vähintään kahdesti viikossa treenaava Sanna haaveilee, että joidenkin vuosien jälkeen he voivat perheenä pelata myös nelinpelejä.
Myös valmentaja iloitsee siitä, että niin moni on löytänyt tenniksen pariin: ”On mukava kuulla ja nähdä että täällä pelaa kokonaisia perheitä ja tällä tavalla ihmisiä yhdistetään harrastukseen, joka kestää koko elämän” summaa Henry lauantain fiiliksiä.
Valmennusryhmien lisäksi Tenniskoulun lauantaihin mahtuu myös yksityistunteja ja vähän erityisempiä ryhmiä. Leijonaemot ovat erityislasten vanhempia, ja heillä on oma tennisryhmänsä lauantaisin. Leijonaemojen innostus tennikseen alkoi liikuntapäivästä, jossa lajia esiteltiin. Välillä raskaidenkin asioiden kanssa eläville naisille tennis on täydellistä vastapainoa kaikelle muulle: ”Tunnin aikana ei voi keskittyä muuhun, kuin valmentajan antamiin ohjeisiin ja pallon saamiseen verkon toiselle puolelle.” kertoo yksi ryhmän jäsenistä.
Lauantaisin on myös Special Olympicseihin tähtäävän ryhmän treenipäivä. Iloisista, tennistä rakastavista nuorista kehitysvammaisista koottu joukkue harjoittelee Rogerin ja Catarinan johdolla tähtäin kirkkaana mielessään. Roger kertoo, että joukkueen valmentaminen on antanut hänelle paljon ja että ryhmä on kehittynyt vuodessa todella paljon.
Talin Tennishallin käytävillä on lauantaisin iloa ja vilinää. Eräs äiti juoksi poikansa perään: ”Hei, sinulla on toisessa jalassa tenniskenkä ja toisessa ulkolenkkari – pitäisikö asialle tehdä jotain”? Isommat juniorit vaihtavat kuulumisiaan ennen ja jälkeen treenien ja aikuiset keskustelevat niin tenniksestä kuin muista asioista. Osa vanhemmista nauttii kahvista ja tekee viikolla rästiin jääneitä töitä tietokoneellaan odotellessaan lasten pelivuoron päättymistä. Moni jää Tenniskeskukseen lounaalle ja Tennis-Bistrossa onkin lauantaisin tarjolla koko perheen mieleisiä ruokia. Viime lauantain spagetti bolognese maistui erityisen hyvältä pienimpien tennistähtien mielestä.
Viimeisten tuntien jälkeen – kolmelta iltapäivällä – käytävät vähitellen hiljentyvät ja pallokorit palautuvat takaisin toimistolle. Viimeinen sulkee oven ja sammuttaa valot. Kohta on Rogerin aika alkaa työstää seuraavan päivän ja viikon listoja.
Vauhti • Hauskuus • Oppiminen